Bursa İl Koordinatörlüğü

KARACABEY KURŞUNLU MAHALLESİ DEFNE KURUTMA TESİSİNE KAVUŞTU




Karacabey Kurşunlu Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından 12. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında Kurumumuza sunularak destek almaya hak kazanan ve yatırımı 2014 Ağustos ayı sonu itibariyle başlayıp ve Aralık Ayı sonu itibariyle tamamlanan “Defne Kurutma Tesisi” projesi açılış töreni Bursa Valisi Sayın Münir KARALOĞLU, Bursa protokolü ve mahalle halkının katılımıyla 29.01.2015 tarihinde Karacabey Kurşunlu Mahallesinde gerçekleştirildi.
Hâlihazırda 280 üyesi olan kooperatif tarafından, üyelerinin yararına hizmet vermek adına IPARD Programı kapsamında Kurumumuzca sağlanan destekle defne kurutma tesisi kurulmuştur. Defne yaprağı kurutma tesisi inşaat ve makine ekipman alımı projesinin toplam bütçesi 345.684,05 TL ve sağlanan hibe tutarı 164.670,65 TL’dir.
Hoş kokulu aromatik bir bitki olan ve yapraklarını dökmeyen defne, ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de yetişir, yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir. Defne meyvelerinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliğe sahiptir. Yapraklar; kuru meyvelerin ambalajlanmasında, balık ve konservede, kuru halde et yemeklerinde ve toz halde baharat olarak kullanılmaktadır. Defnenin parfümeri, sabun, gıda, ilaç ve cila ile kimya sanayinde geniş kullanım alanları vardır. Doğadan toplama yöntemiyle üretilen defnenin kurutulan yaprakları, dallarından ve yabancı maddelerden arındırıldıktan sonra birçok ülkeye ihraç edilmektedir.
Kurşunlu Mahallesi bölgesinde Ekim-Mart ayları arasında yaklaşık 1000 ton yaş defne yaprağı hasat edilmektedir. Daha önce tamamen yaş olarak İzmir’de bir firmaya satılan defne yaprakları, Kurumumuz desteği ile hayata geçen kurutma tesisi sayesinde kurutularak satılmakta ve bu sayede, hem birim kilogram başına elde edilen gelirin artırılması hem de önemli bir miktar tutan nakliye masraflarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Kurutma sonucu yıllık yaklaşık 100 bin TL olan nakliye masrafının 25 bin TL civarına düşmesi beklenmektedir. Mevcut proje sadece kurutma işlemine göre planlanmış olup işletmenin, ilerleyen dönemlerde yapılacak makine ekipman yatırımları ile çeşitli defne ürünlerini üretebilmesi de mümkün olacaktır.
Kullanılan Kurutma Fırını ile 30 saat çalışma sonucunda 4 ton defne yaprağı doğal kurutma kalitesinde kurutulmaktadır. Makine doldurma boşaltma sürecinde 2 saat dinlendirilmekte, müteakiben çalışmaya devam etmektedir. Yapraklar ayıklanarak çuvallanmakta ve nakliye ile pazara ulaştırılmaktadır. Kooperatif tarafından ilerleyen dönemlerde kurutulmuş yaprakların ayıklanması için eleme makinası alımı da planlanmaktadır. Ayıklama işlemi sonucu ortaya çıkan artıklar Bursa Valiliğimiz tarafından işletmeye hibe edilen talaş makinesinde parçalanmakta ve kurutma fırınının yakıtı elde edilmektedir. Proje ile yapımı gerçekleştirilen depo alanımız defne kurutma dışında kalan zamanda kestane depolama gibi çeşitli amaçlarla kullanım alanı olarak da kullanılacaktır. Gerçekleştirilen bu proje ile Kurşunlu Mahallesinde 8 kişilik istihdam oluşumu sağlanmıştır.


















    Cimer