Bursa İl Koordinatörlüğü

TKDK BİLGİLENDİRME PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.


 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu BURSA İl Koordinatörü Ömer BERKSUN, IPARD I Kapsamında Bursa da 82 milyon TL ödeme yaptıklarının altını çizerek, IPARD II kapsamında bu  rakamı daha da arttırmayı hedeflediklerini kaydetti. Berksun ayrıca Bursa’nın, IPARD II döneminde kullanılacak 1 Milyar 45 Milyon avroluk bütçeden en üst seviyede yararlanabilmesi için azim ve heyecanla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü IPARD II 1. Başvuru dönemi sözleşme imzalamaya hak kazanan başvuru sahiplerine Baia Bursa Hotel de IPARD II Faydalanıcı Bilgilendirme Paneli gerçekleştirdi. Panele TKDK Bursa İl Koordinatörlüğü personeli ve sözleşme imzalamaya hak kazanan başvuru sahipleri ve onların danışman firma temsilcileri katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İl Koordinatörü Ömer BERKSUN kurumla ilgili bilgiler verdi ve yapılan çalışmaları anlattı.
Kurumumuz gerçekten çok genç ve çok dinamik bir  kurum. Bununla beraber ülkemizde kısa bir süre içerisinde çok büyük işler başarmış bir kurum. 
IPARD I programı kapsamında 2011-2016 yılları arasında , 5 yıl da 42 il de ,  15 Çağrı ilanına çıkmış olup 10.617 projenin  ülkemizde hayat bulmasını sağlamıştır. 10.617 projeye faydalanıcı katkısıyla birlikte yatırım tutarı toplamda 6,74 milyar TL yi bulan yatırımlar için  3,15 miyar TL hibe desteği sağlanmıştır. Ayrıca 42 ilde 50 binin üzerinde istihdamın oluşmasına katkı sağlanmıştır.
 Bursa ilimizde ise toplamda 7 Çağrı ilanına çıkılmış olup 225 proje ile sözleşme imzalanmış   faydalanıcı  katkısıyla birlikte 208 milyon TL ‘lik  toplam yatırım tutarı  için 82 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Tamamı Avrupa Birliği standartlarında olmak üzere 24 adet süt üreten, 7 adet kırmızı et ve 28 adet kanatlı eti üreten tarımsal işletmenin kurulmasına hibe destekleri ile katkı sağlanmıştır.
Yine AB standartlarında gıda güvenliği, hijyen ve çevre koşullarına sahip 1 adet süt işleme, 1 adet süt toplama merkezi, 5 adet et işleme tesisleri, 9 adet meyve-sebze işleme ve paketleme kapsamında soğuk hava deposu IPARD fonları ile Bursa’mıza kazandırılmıştır.
Ayrıca Bursa’ya kazandırmış olduğumuz 2 adet kesimhane (1 beyaz et+1 kırmızı et) tesisi sektördeki en modern tesislerdir.
Kırsaldan kente göçü önlemek, istihdam ve iş olanaklarını artırmak için atılan adımlar kapsamında ise: 131 adet çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, 10 adet Yerel Ürünler ve El Sanatları ( 2 adet Kemalpaşa Tatlısı, 2 adet Zeytin salamura tesisi ve 6 adet Zeytinyağı Üretim tesisi) , 7 adet Kırsal turizm yatırımlarına hibe destekleri verilmiştir.
Diğer taraftan, gençlere ve kadınlara uyguladığımız pozitif ayrımcılıkla, 83 adet 40 yaş altı Genç Yatırımcının 31 adet kadın girişimcimizin projesi Bursa’da hayat bulmuştur.
IPARD kapsamında hibe desteği verdiğimiz yaklaşık 37.000 makine-ekipmanın yanı sıra, geçtiğimiz dönemde ayrıca Kurumumuz tarafından 97 adet traktör alımı desteklenmiştir.
IPARD II Programının 1. Başvuru Çağrı ilanında  Bursa ilimize toplamda 185 proje gelmiş ve toplamda 42 proje sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Sözleşme imzalamaya hak kazanan projelerin toplam yatırım büyüklüğü yaklaşık 40 milyon TL olup toplam hibe tutarı ise yaklaşık 20 milyon TL dir.
İl Koordinatörü Berksun sözlerini ‘’IPARD I de desteklerimiz sayesinde kurulan işletmelerin hepsi Avrupa Birliği standartlarında modern işletmelerdir. TKDK olarak proje başvuru aşamasından başlayarak projenin her aşamasında başvuru sahiplerinin yanlarında oluyoruz. Şuan birçok proje ile uygulama sonrası 5 yıllık izleme dönemini  devam ettiriyoruz. IPARD II de Bursa’da özellikle genç girişimcileri, bayan girişimcileri yatırım yapmaya , IPARD Hibe Desteklerimizden yararlanmaya davet ediyorum .’’ dedi. Panel proje başvuru sahiplerine taslak sözleşmelerin dağıtılmasından sonra sona erdi.

 
 
                                                                                                                                                                                   
    Cimer