Bursa İl Koordinatörlüğü

10. YILIMIZDA KIRSAL KALKINMA BULUŞMASI" PROGRAMI ANTALYA'DA GERÇEKLEŞTİ.


TKDK, kuruluşunun 10. yılını Antalya Congress Expo Center'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik'in teşrifleriyle 19 Mayıs Cuma günü  gerçekleştirdi. "10. Yılımızda Kırsal Kalkınma Buluşması" Programına Bakan Çelik'in yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı,AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse ve Gökçen Özdoğan Enç, çeşitli kamu kurumlarının genel müdürleri, STK Temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Başkan Antalyalı:"10 . yılımız Türkiye’ye hayırlı olsun.”

Programın açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, “Bugüne kadar 11.000 projeyi hayata geçirdik. Yaklaşık 2.3 milyar Avroluk yatırım Kurumumuz tarafından desteklendi. 50.000 kişiye istihdam sağlandı. 180 milyon avroluk ihracat gerçekleştirdik. IPARD-II’yle birlikte bir çok yeni desteği getiriyoruz. Yenilebilir enerji sektöründeki yatırımları desteklemeye başladık. Makine parklarını destekliyoruz. Yumurta tavukçuluğu yine desteklerimiz arasında. Kaz yetiştiriciliği, manda eti ve sütünü desteklerken hibe oranları %70’e kadar yükselttik. Finansman Anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 1 milyar avroluk kaynak serbest bırakılmış oldu.

10. yılımızın tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dilerim. Ayrıca herkesin 19 Mayıs gençlik ve spor bayramını da kutluyorum.”

Bakan Çelik'ten yeni personel alımı müjdesi

Programda konuşan Bakan Çelik, “1 karış dahi toprağın zayi olmadığı projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. 103 milyar lira tarımsal destek vermişiz 15 yılda. Bu artarak devam ediyor. Bakanlığımız bünyesindeki kırsal kalkınma ile kırsaldaki yatırımlar için 3.2 milyar lira destek verdik. 11 bin proje, 3 milyar 150 bin TL hibe, 1.2 milyar vergileyen, desteklerimizi geçtiğimiz dönemlerde çiftçilerimize verdik. Toplamda 7 milyarlık yatırım oldu, toplamda 60 bin istihdam oldu. Burada suistimali düşünmeyin, sağlıklı şekilde projeleri gerçekleştirin. TKDK bünyesinde 200 kişini istihdamını da gerçekleştireceğiz. Tarım kalkınmadan ülkenin kalkınması mümkün değildir kırsalda kalkınma olmadan tarımın kalkınması mümkün değildir. Kent nüfusu artıyor, kırsal boşalıyor. Bu nüfusun azalması insanların doğdukları yerde doymamasını ortaya çıkarıyor. Amacımız insanların doğdukları yerde doymasını sağlamaktır. Bu fonları bu kapsamda kullanıyoruz. Bütün arazileri üretim için seferber edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

“Cazibe merkezi EXPO 2016 Antalya”

EXPO’nun 1 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açıldığını ve 6 ay hizmet verdiğini aktaran Çelik, 57 ülkenin katıldığı fuarı her türlü olumsuzluğa rağmen yerli yabancı 5 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

EXPO’nun faaliyete geçmesinin Antalya’ya birçok hizmetin gelmesine vesile olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “ Antalya’ya değer katan bu cazibe merkezinin gelecekte de kente hizmet sunma konusundaki çalışmalarımızı hem valimiz hem milletvekillerimizle hem belediye başkanlarımızla değerlendiriyoruz. İnşallah bu sezon hizmetinizde olacak, diliyorum ki yeni sahibiyle birlikte canlılığı ve aktivitesi güzel bir noktaya taşınmış olacak” diye konuştu. 

"15 yıl içinde 700 milyon insan hareket halinde olacak"

EXPO’un amacının doğaya ve tarıma karşı farkındalık oluşturmak olduğunun altını çizen Bakan Çelik, “Her gün tabiat, çevresiyle suyuyla, toprağıyla büyük bir tahribatla karşı karşıya. Su, çevre, tabiat tahrip oluyor. Doğanın tahribatı aslında tarımın tahribatı, soframıza gelen ürünlerin tahribatı aslında insanın tahribatıdır. İnsan kendisini tahrip edecek, kendisini olmadık, özellikle sağlık başta olmak üzere sıkıntılara sokacak bir tahribatı kendi eliyle gerçekleştiriyor. Bu tahribat çalışmaları savaşları, dengesizlikleri, açlığı, sefaleti de beraberinde getiriyor. Bugün dünyada 15 yıl içinde 700 milyon insanın bulundukları ülkeleri şehirleri terk edeceği daha rahat yaşayabileceği bir ortama göç etmek için yerlerinden hareket edeceği ifade ediliyor. Yani 2030 yılına geldiğimiz zaman 700 milyon insan hareket halinde olacak. Bugün 10 milyon Suriyelinin derdine deva olmayan dünyanın, yakın gelecekte kuraklıktan, açlıktan, gıdaya erişememekten bindir türlü adaletsizlik ve dengesizlikten dolayı yerinden yurdundan olup, refah seviyesi yüksek olan yerlere akın etmesi halinde Suriye’ye baş edemeyenlerin 700 milyonla nasıl baş edeceğini hepimizin iyi düşünmesi gerekir” diye konuştu

"40 milyon turiste de gıda temini"

Türkiye’nin tarımsal üretimde iyi bir noktada olduğunu kaydeden Çelik, “Sebze meyve hepsi yüzde 100’ün üzerindeyiz. Kendi kendine yetebilirliğimiz var. Tarım ürünleri açısından zengin bir çeşitlilik var. Çiftçi kardeşlerim, üreticiler, tarım sektörü temsilcileri bunun yanında sorunlarımız da var. Sorunlarımız 40 milyon turistten bahsediyoruz. 80 milyon vatandaşımızın sofrasına aşı koyacağız ama 40 milyonda turist var. Sığınmacılar var. Onların ekmeğini de biz veriyoruz. Afrika'da açlık var. Somali’de 5 milyon kişi ekmeğe ulaşamıyor. Orada insanlar açken, dünyada 1.3 milyar ton gıda israf edilirken, bizim medeniyetimiz bu dramı izleme müsaade etmez” diye konuştu.

Vali Karaloğlu:"TKDK ile yatırımcıların proje tecrübesi oluştu."

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da, tarımsal faaliyetler ve kırsaldaki tarımsal kalkınma önemli olduğunun altını çizerek, “TKDK başladığı zaman belki çiftçilerimiz proje dahi yazmayı bilmiyordu. Ama şimdi önemli bir proje yazma tecrübeniz oluştu. Antalya’da da kırsalda sorunlarımız var. Kuzeydeki ilçelerimizde köyler bomboş. Köye dönük gençlere yönelik projeleri önemsiyoruz. İnsansız kalmış köylerimiz tarım arazilerimizi bu projelerle yeniden canlandıracaktır” diye konuştu.

Türel:"TKDK desteklerinden Antalya yatırımcısı da istifade edecek."

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’da kırsal kalkınmanın öneminin gittikçe arttığını söyledi. Eskiden kırsal kalkınmadan sadece yol ve su götürmekten ibaret olduğunu hatırlatan Türel, “Antalya sebze ve meyve üretimi yapmasına rağmen son yıllarda tarım desteklerinden 15 senesine kadar fazla faydalanamıyordu. Antalya olarak ürün kalitesinin artması ve ihracatın artmasını önemsiyoruz. Hindistan ülkelere dahi önemli ihracatlar yapıldığını görüyoruz. Türkiye kalkınma yolunda yeni bir hikaye yazıyor. Tarımda değişim yavaş yavaş gelmektedir. Türkiye ve Antalya en zor günleri geride bırakmıştır. Antalya olarak TKDK’nın proje desteklerinden istifade edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, genç çiftçilere ve katılımcılara Bakan Çelik tarafından plaketleri takdim edildi. Programın devamında Sanatçı Hüseyin Turan'ın konseri katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı. Kapanışta ise Expo alanında su ve havai fişek gösterileri ile tüm Antalyalılara görsel bir şov sunuldu.

 

    Cimer