Bursa İl Koordinatörlüğü

IPARD-II KAPSAMINDA 320 MİLYON TL HİBE BÜTÇESİ


Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kırsal alanlara tarım ürünlerini işleme ve pazarlama yatırımı yapacak girişimcilere, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) aracılığıyla 320 milyon TL (50 milyon avro) hibe kullandırılacağını açıkladı.

Pakdemirli, TKDK tarafından Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen “IPARD II – 8. Başvuru Çağrısı Tanıtım Programı”nda yaptığı konuşmada, üretim ve insan odaklı bir bakışla, planlı ve sürdürülebilir bir anlayışla faaliyetleri ele aldıklarını söyledi.

Bu noktada IPARD Programı’nın öneminin ortaya çıktığını belirten Pakdemirli, şöyle konuştu:

“IPARD Programı’yla bir yandan üretimi diğer yandan üretilenin yerinde işlenmesini ve pazarlanmasını destekliyoruz. Yani, zincirin tüm halkalarını birbirine bağlıyoruz. Kırsalı çok yönlü ele alıyoruz, bir yerinden değil her yerinden tutuyoruz. Üretimi kaliteli ürünle, geliri büyüme hedefiyle, istihdamı artan ivmeyle harmanlıyor, 'yerinde üretim, yerinde işleme, yerinde kalkınma' mottosuyla durmuyor, dinlenmiyor ve yolumuza devam ediyoruz. Değerli katılımcılar, bugün işte bu kalkınma anlayışına uygun şekilde yeni bir hibe paketini açıklıyoruz. IPARD II kapsamında işleme ve pazarlama sektöründe 50 milyon avro, yani 320 milyon liralık hibe paketini üreticimize, yetiştiricimize, yatırımcımıza sunuyoruz; hayırlı uğurlu olsun. Bu pakette makine ve ekipman alımı ile yenilenebilir enerji ekipmanını yani modernizasyonu destekleyeceğiz. Öncelikle, destek kapsamındaki sektörleri ve hibe oranlarını söyleyeyim. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt toplama merkezleri, et parçalama ve işleme tesisleriyle kesimhaneler, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması. Sektörlerine göre değişmekle birlikte, yatırımların 1 milyon 250 bin avro ile 3 milyon avroya kadar olan kısmına, yani 8 milyon lirayla 20 milyon liralık kısmına kadar destek sağlayacağız.”

Bakan Pakdemirli’den 2 müjde daha

Pakdemirli, IPARD yatırımlarında vergi muafiyetinin söz konusu olduğunu dile getirdi. Bu muafiyetin, yatırıma dolaylı olarak da bir katkı sağladığına işaret eden Pakdemirli, böylelikle yatırımcının daha az maliyetle daha çok iş yaptığını aktardı.

Bu çağrı kapsamında yatırımcılara 2 müjde daha veren Pakdemirli, “Birincisi, mevcut makine ve ekipmanlara ilaveten üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda IPARD’a yeni makine ve ekipmanları da dahil ettik. Peki, neler bunlar? Süt ürünlerinin, işlenmiş et ürünlerinin, meyve, sebze ve su ürünlerinin soğuk zincirde taşınacağı frigorifik araçları, süt işleme tesisleri için süt tankerleri, süt toplama merkezlerinde soğutma tankı ve süt toplama araçları, meyve ve sebze ürünlerinde şoklama ve ürün dondurma sistemlerini de destek kapsamına aldık. Bunlar da hayırlı uğurlu olsun. İkinci müjde ise bu hibe çağrısındaki bazı sektörlerin kapsamını genişlettik. Meyve ve sebze ürünlerinin kurutulması yatırımları narenciye ve sert kabuklu ürünleri kapsıyordu. Şimdi, tüm meyve ve sebze ürünlerini kurutma yatırımlarına dahil ettik. Süt işleme tesisleri ve süt toplama merkezleri yatırımlarını da günlük en fazla 70 ton süt işleme ve toplama sınırı vardı. Şimdi bu sınırı da kaldırdık.” değerlendirmelerinde bulundu.   

Proje başvuruları 2-31 Ocak 2020’de

Pakdemirli, IPARD’da yapılan bu yeni düzenlemelerin, ürünlerin kalitesini ve çeşitliliğini artıracağına dikkati çekti. Bugün itibarıyla proje hazırlama süresinin başladığını duyuran Pakdemirli, proje başvurularının TKDK il koordinatörlüklerine tesliminin 2-31 Ocak 2020 arasında olacağını ve detaylı tüm bilgilerin TKDK web sayfasından ve 42 ildeki TKDK il koordinatörlüklerinden alınabileceğini ifade etti.

IPARD II - 6. Başvuru Çağrı bütçesinde artış

8 Mayıs’taki IPARD II – 6 Başvuru Çağrısı’ndaki toplam bütçenin 60 milyon avro olduğunu hatırlatan Pakdemirli, toplam bütçenin 3 katı yani 200 milyon avroluk proje başvurusu alındığını dile getirdi. Pakdemirli, ilk defa bir çağrının bütçesini artırarak bütçeyi 130 milyon avroya (830 milyon TL) çıkardıkları müjdesini verdi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Türkiye’de şu anda nüfusun yüzde yirmisinin kırsalda yaşadığını anımsattı. Dünya gerçeklerine bakıldığında bir gün Türkiye’deki kırsalda kalan insan oranının yüzde 5-6 olacağını vurgulayan Kılıç, “Demek ki, elimizde bu yüzde 20 oran varken biz bunların oraları sahiplenmesini, sürdürülebilir tarım yapmasını sağlamalıyız. Türkiye, AB’den aldığı her kuruşu layıkıyla, ziyadesiyle bu alana aktaran, bunu gösteren, üretime ve işlemeye dönüştüren bir ülke. O yüzden, AB’nin her kuruşunun çok hassas ve yerinde kullanıldığını bilmelerini isterim.” diye konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı, Türkiye-AB ilişkilerinin uzun ve köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti.

AB’ye tam üyelik hedefinin, müzakere sürecinde yaşanan tüm zorluklara rağmen Türkiye’nin stratejik önceliği olmaya devam ettiğine işaret eden Kaymakcı, biraz daha geniş açıdan bakıldığında AB ile ilişkilerin ve IPARD Programı’nın Türkiye’ye ekonomik, sosyal ve siyasi alanda büyük katkılar sağladığının görüldüğünü bildirdi.

AB Türkiye Delegasyonu Mali İş Birliği Başkanı Andre Lys, kırsal ekonomilerin bir takım zorluklarla karşı karşıya olduğunu aktardı.

İnsanların, bilhassa gençlerin kırsalı terketme eğiliminde olduğunun altını çizen Lys, gençlerin göçü azaltılmak isteniyorsa kırsal alanların yaşam ve çalışma açısından cazip yerler haline gelmesi gerektiğini savundu. Türkiye’deki kırsal alanların da AB’dekilerle çok benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Lys, Türkiye’deki kırsal alanların gelenek, yerel kültür ve halk bakımından son derece renkli ve zengin olduğunu, şimdiden IPARD Programı’nın Türkiye’de kırsal kesimde yaşayan vatandaşların hayatlarını iyileştirdiğine inandığını dile getirdi.

TKDK personeli hem masada hem sahada

TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender ise,  TKDK olarak 42 ilde 2 bin 600 personelle kırsal alanlara daha çok yatırım kazandırmak, istihdamı ve Avrupa Birliği (AB) standartlarındaki tesis sayısını artırmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktardı.

TKDK personelinin sadece masada değil, mesaisinin büyük bir kısmını sahada geçirerek yatırımcının ayağına gittiğini vurgulayan Kalender, şunları kaydetti:

“Daha çok yatırımı ülkemize kazandırmak, IPARD hibelerini etkin bir şekilde uygulamak için yoğun şekilde çalışıyoruz. AB’ye adaylık sürecinde tarım ve kırsal kalkınma bölümünde IPARD Programı önemli bir rol oynamaktadır. IPARD Programı’nı başarıyla uygulayan TKDK, bu süreçte önemli bir aktör konumuna gelmiştir. IPARD hibeleriyle Türkiye’nin kırsal alanlarında rekabetçi, sürdürülebilir ve AB standartlarında yatırımları destekliyoruz. Bu kaynaklardan daha fazla yararlanarak daha çok yatırımı desteklemeyi hedefliyoruz. Arkadaşlarımız, yatırımcılara bilgiyi yerinde ve zamanında sunmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Ayrıca, '444 8535 TKDK Yardım Masası' hattımız proje yapmak isteyen tüm yatırımcılara açıktır. Hibe fonlarının yüzde 75’ini karşılayan Avrupa Birliği’ne teşekkür ediyorum.”

“Dünya bal birincisi” Halit Çelebi’ye plaket

Programda, TKDK tarafından Nevşehir’de desteklenen el sanatları ustası Şaban Topuz, çanak ve çömlek yapımı gösterisi yaptı. Ayrıca, TKDK’nın 40 bin lira hibeyle desteklediği ve 46. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde ''karakovan petek balı'' kategorisinde dünya birincisi seçilerek Türkiye’ye altın madalya kazandıran Amasyalı arıcı Halit Çelebi ile Kastamonu’dan, Çanakkale’den ve Kars’tan gelen diğer yatırımcılara Pakdemirli ve protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Program, yeni hibe paketinin kurdele kesimiyle sona erdi.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, çeşitli bakanlıklara bağlı kurumların genel müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yatırımcılar katıldı.  

    Cimer